Stuitligging

Stuitligging

Ongeveer 3,5% van de baby’s die geboren worden, ligt vlak voor de bevalling in een stuitligging.vrouw
Soms probeert de gynaecoloog de baby in de buik te draaien. Voor de aanstaande moeder kan dit vervelend zijn. 80% Van de vrouwen die zwanger zijn van een baby in stuitligging, bevalt uiteindelijk met een keizersnede. De meesten vinden dat jammer: ze willen graag een natuurlijke bevalling meemaken. Daarom maken steeds meer vrouwen gebruik van een behandelmethode die moxa-therapie heet. Moxa-therapie is geheel pijnloos en is thuis uit te voeren. En het allerbelangrijkste is: uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat door moxa-therapie de kans dat het kind spontaan draait, vergroot wordt van 50% naar 75%.

De veiligheid van moxa-therapie
Uit onderzoeken blijkt dat er geen nadelige gevolgen of bijwerkingen zijn van moxa-therapie. De moxastick zelf is natuurlijk warm. Hij mag nooit tegen de huid aan worden gehouden, maar er minimaal één centimeter vandaan. Als de behandeling goed wordt uitgevoerd, is het zonder risico’s.

de Nederlandse feiten
In Nederland worden ongeveer tweehonderdduizend baby’s per jaar geboren. Vlak voor de bevalling liggen zevenduizend baby’s (3,5%) in een stuit. De meeste daarvan worden gehaald met een keizersnede om de risico’s van een natuurlijke stuitbevalling te voorkomen. Verschillende studies hebben bijgedragen aan de toenemende belangstelling in Nederland voor deze behandelwijze. In de studies staat namelijk dat de kans dat een baby spontaan draait, met moxa-therapie tijdens de 33ste tot de 36ste week, vergroot wordt van 50% naar 75%.

Dat betekent dat er in Nederland jaarlijks 1750 minder baby’s in stuitligging geboren hoeven te worden als de moeders tussen de 33ste en 36ste week moxa-therapie krijgen. Dus 1750 vrouwen meer kunnen een natuurlijke bevalling hebben.

wanneer kan ik beginnen?moxa-voet
Zwangere vrouwen met een baby in stuitligging kunnen vanaf de 33ste week beginnen met moxa-therapie.

Thuis
Deze behandeling is zeer eenvoudig en ook thuis uit te voeren met behulp van de partner. Dit,  omdat zwangere vrouwen in die periode van de zwangerschap niet zo makkelijk meer bij hun kleine teen kunnen. De moxa-therapie moet gedurende twee weken dagelijks worden herhaald.

Alle voordelen van moxa-therapie op een rijtje:

  1. De behandeling is voor de aanstaande moeder en voor het ongeboren kind zeer veilig. De spontane draaiing wordt uitgelokt; er is geen direct contact met de baby.
  2. De behandeling is niet belastend voor de moeder. De uitwendige versie die een gynaecoloog uitvoert in de 36ste week, kan zeer belastend zijn.
  3. Er zijn geen bijwerkingen bekend.
  4. In 75% van de gevallen draait het ongeboren kind spontaan in de baarmoeder, mits de behandeling tussen de 33ste en de 36ste week van de zwangerschap is uitgevoerd.
    Door moxa-therapie is de kans 75% groter dat de aanstaande moeder op een natuurlijke manier kan bevallen.
  5. De behandeling kan thuis plaatsvinden doordat hij heel eenvoudig te leren is.
  6. De behandeling is kostenbesparend. Als een baby niet draait in de baarmoeder wordt hij (of zij) waarschijnlijk geboren met een keizersnede. Een keizersnede kost ongeveer €6000,-

Wil je meteen een afspraak maken?:
contact