Hooikoorts

Behandeling van hooikoorts met behulp van acupunctuur

Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie van uw lichaam op de stuifmeelkorrels (pollen) GNSNG1van wind bestuivende planten, bomen en grassen.
In feite is uw afweermechanisme in de war. De op zichzelf onschadelijke pollen worden als indringers beschouwd en uw lichaam maakt een stof aan (histamine) om ze te bestrijden. U verdraagt de stof niet en krijgt vervolgens hooikoorts. Vooral de pollen van de berk en vaneen onopvallende plant als bijvoet (Artemisia vulgaris) zijn vaak de boosdoeners.

Overgevoeligheidsreacties

Uw hooikoorts kan gepaard gaan met een grote verscheidenheid van symptomen. Het leidt tot overprikkeling van de slijmvliezen van uw neus en keel en kan bij u jeukende, tranende en branderige ogen veroorzaken. Ook niezen en benauwdheid komen veel voor. Bovendien kan uw hooikoorts leiden tot vermoeidheid en een gevoel van algehele malaise. Alle reden voor u dus om er iets aan te doen!

Acupunctuur en mijn hooikoorts?

Acupunctuur kan ik met succes inzetten in acute gevallen van hooikoorts, maar het is beter om al in een eerdere fase met de behandeling te beginnen.  Omdat uw hooikoorts te maken heeft met een niet goed werkend afweermechanisme, zal  ik daar de behandeling op richten. Gemiddeld blijkt dat u na zes behandelingen een duidelijke klachtenvermindering heeft of dat uw klachten geheel verdwijnen. Eventueel zal tijdens het ‘hooikoortsseizoen’ een aantal nabehandelingen nodig zijn.

Pas op voor kleurloze bloemen

Omdat ook bij acupunctuur voorkomen beter, dus raad ik u aan om tijdens het hooikoortsseizoen zo min mogelijk in contact te komen met droge grassen en andere bestuivende planten en bomen.Van planten en bloemen die door insecten worden bestoven, heeft u geen last. Dit zijn in het algemeen kleurrijke bloemen.

Wetenschappelijk onderzoek bij acupunctuur en hooikoorts

Als u hooikoorts heeft, bent u mogelijk gebaat bij acupunctuur. Het vermindert het aantal klachten en patiënten hebben minder geneesmiddelen nodig. Dat blijkt uit een onderzoek onder 422 personen met gras- en pollenallergie uitgevoerd door onder andere het Berlijnse medische centrum Charité. De deelnemers kregen 12 acupunctuursessies, 12 placebosessies of geen behandeling.

Effect

De acupunctuurgroep had na acht weken beduidend minder klachten dan de controlegroepen. Daarna leek het positieve effect van de acupunctuur af te vlakken, maar na zestien weken hadden alle deelnemers minder last van klachten. Mogelijk omdat er minder pollen in de lucht hingen.
Uit verschillende onderzoek bleek al eerder dat acupunctuur helpt bij het verminderen van pijn en het behandelen van misselijkheid en overgeven. Waarom acupunctuur helpt bij hooikoorts is onduidelijk, maar er zijn aanwijzingen dat dankzij de acupunctuur de immuunreactie als gevolg van de allergie beter in toom word gehouden.

Het onderzoek is gepubliceerd in Annals of Internal Medicine.

contact