TuiNa

TuiNa is een oeroude traditionele Chinese massagevorm.
tuina04
Al in de oudste Chinese medische boeken staan teksten over TuiNa massage.
Ongeveer 700 jaar geleden is de Tuina massage door verschillende medische scholen in China tot ontwikkeling gebracht. De laatste tientallen jaren zijn vormen samengevoegd tot één evenwichtige Massage.

TuiNa wordt in China in diverse universitaire klinieken toegepast. Ook kan ik de Tuina methode toepassen bij kinderen en als u eventueel angst voor naalden heeft.

Acupunctuur of TuiNa is niet iets “waar je in moet geloven” voordat het werkt.
Het zijn aanvullende doeltreffende vormen van geneeskunde die de westerse geneeskunde goed kunnen complementeren, ondersteunen en aanvullen.

TuiNa (spreek uit twiena) is naast acupunctuur en kruiden één van de therapieën van de Traditioneel Chinese Geneeskunde (T.C.M.). TuiNa kent een grote variëteit aan verschillende massages die op het lichaamsoppervlak worden uitgevoerd en daarnaast diverse zeer effectieve manipulatietechnieken die op verschillende delen van het lichaam kunnen worden toegepast. Net als bij acupunctuur is het uitgangspunt steeds een goede diagnose van de patiënt volgens de regels van de T.C.M.

TuiNa therapie is zeer effectief zowel in preventieve zin als voor op genezing gerichte behandeling. Door de yinne en yange aspecten van de lichaamsenergie in balans te brengen en de circulatie van Qi en Bloed te bevorderen kunnen, op een deskundige manier toegepast, vele ziektes worden genezen.

TuiNa is niet weg te denken uit de Chinese ziekenhuizen en kent daar verschillende richtingen zoals: kinder TuiNa, volwassenen TuiNa, orthopedie en cosmetica.

Meer dan tweeduizend jaar geleden, in de Han en Qin Dynastieën (205 v. Chr. – 280 n. Chr.), werd TuiNa al genoemd in de geneeskundige boeken. Er wordt dan nog gesproken over ‘Mosha’, ‘Anmo’ of ‘Anqiao’. In het bekende oude boek de Nei Jing werd de term TuiNa voor het eerst gebruikt. In dit oude werk worden diverse hoofdstukken aan de verschillende aspecten van TuiNa gewijd. In die tijd begonnen de Chinese artsen allerlei acute en chronische ziekten volgens de methoden van de TuiNa therapie te behandelen.

In de tijd van de Sui- en Tang-Dynastieën kwam de Anmo (TuiNa) tot volle ontwikkeling en werd opgenomen in de State Office of Imperial physicians. In die tijd werd de TuiNa langzaam maar zeker ook toegepast in Japan en ook in Frankrijk. Hieruit ontwikkelde zich later de Japanse Shiatsu (in het Chinees: ‘Zhi Jia Fa’) en diverse vormen van westerse massage (‘Mosha’ in het Chinees).

TuiNa wordt dus naast acupunctuur als volwaardige therapie al duizenden jaren toegepast. Heden ten dage heeft bijna elk Chinees ziekenhuis zijn eigen TuiNa afdeling. In het universitair medisch onderwijs neemt de TuiNa studie en praktijk een belangrijke plaats in. In 1987 werd de Chinese TuiNa Association opgericht en de laatste jaren wordt er steeds meer gepubliceerd over succesvol onderzoek op dit gebied. De combinatie van TuiNa en acupunctuur begint een belangrijke plaats in te nemen in China, evenals in de V.S. en Europa.

Het gehele lichaam, zowel aan de buitenzijde in de armen en benen en de huid, als intern in de diverse organen, wordt verbonden door Meridianen. De Chinezen spreken over Qi en Bloed dat door de meridianen stroomt en het lichaam voorziet van voedingstoffen en informatie, om op die manier een balans van Yin en Yang te scheppen. Algemeen gesproken kan gezegd worden dat blokkades en onregelmatigheden in de meridianen ziekteprocessen kunnen veroorzaken. Zo wordt bijvoorbeeld alle pijn in de Chinese geneeskunde beschouwd als een ‘blokkade van Qi’.

Wanneer ik een TuiNa behandeling geeft, ben ik zeer geconcentreerd in mijn eigen lichaamscentrum (Yi) en haalt van daaruit de innerlijke kracht om mijn handen het juiste werk te laten doen. Zo kan ik blokkades opheffen en de circulatie van Qi en Bloed bevorderen. Zo wordt een yin-yang balans geschapen, wordt de energie van het lichaam versterkt, kunnen blokkades worden opgeheven, worden de innerlijke organen in evenwicht gebracht. Zo kan koorts dalen, pijn verzachten, gewrichten beweeglijk maken, etc.

Gedurende de duizenden jaren van ontwikkeling ontstonden er verschillende stijlen in het geografisch enorm uitgestrekte China. Zo werd bijvoorbeeld de Yi Zhi Chan-stijl, een techniek waarbij de duim wordt gebruikt om een acupunt te beïnvloeden, heel populair in het Zuiden.

Maar elke stijl had zijn stevige fundament binnen de theorie van de Traditioneel Chinese Geneeskunde, waarbij steeds een juiste diagnostiek voorafgaat aan een behandeling. Enkele tientallen jaren geleden werden deze stijlen tot een zeer complete therapievorm bij elkaar gebracht in wat we heden ten dage TuiNa therapie noemen. De Academie draagt zorg voor het doceren van deze hoogwaardige therapievorm. Daarbij ligt een accent op de Nei-Gong-stijl.

Er zijn enkele sleutelbegrippen die de TuiNa massage kenmerken. Dit zijn: de houding, de technische vaardigheid, de ademhaling, het verworven inzicht, de mate van gevoeligheid en het vermogen tot concentratie.