Moxa therapie

Moxa therapie

moxa

Moxa ofwel bijvoetkruid (artemisia vulgaris) zal ik gebruiken om de acupunctuurpunten te verwarmen.Dit gebeurt door een beetje van het kruid op de naald te bevestigen en te laten smeulen. De warmte van de smeulende moxa dringt door via de naald en zal zo de energiestroom stimuleren. Een andere mogelijkheid is de moxastick, een soort kruidensigaar.

Moxa is bedoeld voor plaatsen waar de energiestroming heel zwak is. Stimulatie met naalden alleen is dan soms niet voldoende. Moxa biedt ook uitkomst als bepaalde punten erg gevoelig zijn of als er punten zijn die ik niet kan of mag prikken.

Moxa therapie is een oud onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Moxa ofwel bijvoetkruid (artemisia vulgaris) heeft een verwarmende werking. Dit kruid kan op verschillende manieren toegepast worden. Het ruwe kruid kan in torentjes op de huid geplaatst worden, een sigaar van moxa kan boven de huid of tegen een acupunctuurnaald gehouden worden of een lamp met dezelfde verwarmende eigenschappen wordt geplaatst om het lichaam te verwarmen.

Dit is dus een aanvulling op een acupunctuurbehandeling. Moxa wordt gebruikt om de acupunctuurpunten te verwarmen. De warmte van de moxa dringt diep door tot in de acupunctuurpunten en zal daar de energiestroom ofwel Qi stimuleren. In onze praktijk wordt deze behandeling uitgevoerd d.m.v. de nieuwste methode uit China, een Bio-Spectraal apparaat.

De toepassing hangt af van de aard van de klacht. Met name bij klachten waar een vorm van koude, leegte of blokkade naar voren komt, bij ernstige vermoeidheid, blessures (kneuzingen en verstuikingen) en gewrichtspijnen kan moxa een heilzame werking hebben.

Er is nog een heel belangrijke toepassing van moxa therapie: een stuitligging. Voorwaarde is dat de verloskundige of gynaecoloog heeft geconstateerd dat het kindje nog voldoende ruimte heeft om te draaien en nog niet is ingedaald. In de praktijk blijkt dit het meest succesvol tussen de 35ste en 38ste zwangerschapsweek.

moxa