Acupunctuur

“Acupunctuur (acus = naald, punctum = prik)
is een Chinese geneeswijze waarbij zeer dunne naalden op specifieke punten in het lichaam gestoken worden.”

Acupunctuur is als geneeswijze ruim 4000 jaar geleden in China ontstaan. Acupunctuur is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel erkend.
Deze organisatie doet dan ook vele aanbevelingen om de acupunctuur te bevorderen. Op dit moment maakt ruim een derde van de wereldbevolking er gebruik van. acunld3

In ons lichaam bevinden zich energiebanen waarlangs energieën lopen. Deze energieën lopen voortdurend in elkaar over, maar kunnen ook uit balans raken.
Deze energiebanen noemen we meridianen. Alle meridianen vormen een netwerk, waarop de acupunctuurpunten liggen.
Elk van die punten staat in contact met een orgaan of met een bepaalde functie. Ben je niet “gezond”, dan kan de acupuncturist met behulp van naalden bepaalde energieën afremmen of juist stimuleren.

Acupunctuur is gebaseerd op het begrip energie (Qi of Chi). Energie die in de natuur zorgt voor o.a. plantengroei, het klimaat, de seizoenen, dag en nacht.

In de mens zorgt het voor alle processen die hem tot een levend wezen maken: het kunnen zien en horen, denken en voelen, verteren van voedsel, de ademhaling en het kloppen van het hart, slapen en dromen, het kunnen uiten van emoties en het ontplooien van talenten, kortom alles. Normaal gesproken, in een gezonde situatie, zijn al die vormen van energie in de mens en zijn omgeving, met elkaar in evenwicht.

Ziekte is, een verstoring van de natuurlijke balans. In gevallen waarin het lichaam niet in staat is dit evenwicht te herstellen, kan een acupunctuur behandeling uitkomst bieden.
Energie circuleert in het lichaam via de meridianen, die in het lichaam lopen. Deze meridianen zijn genoemd naar het orgaan waar ze contact mee hebben.
Zo is er b.v. de Levermeridiaan en de Hartmeridiaan. De meridianen vormen samen een netwerk waarin de energie naar elk deel van het lichaam wordt doorgegeven.

Op deze meridianen liggen de acupunctuurpunten. Een acupunctuurpunt is een punt waarop een naald, maar ook massage, invloed kan uitoefenen op het stromen van energie.
Door met een naaldje te steken in een acupunctuurpunt, zet ik de energie in beweging.
Zo kan ik de energie versterken of afremmen om uw lichaam weer in een energetisch evenwicht te brengen.meridiansklein

Traditionele Chinese Geneeskunde is niet iets “waar je in moet geloven” voordat het werkt.
Het zijn aanvullende doeltreffende vormen van geneeskunde die de westerse geneeskunde goed kunnen complementeren, ondersteunen en aanvullen.